Home  »  IJswijn

IJswijn

Ijswijn hoort bij de wintertijd. Althans op plaatsen waar de temperatuur tot ruim onder het vriespunt daalt zodat druiven bevriezen. Dat gebeurt bijna alleen maar in echte cool climate gebieden. Hoewel noordelijke Duitse gebieden als de Mosel, Rheingau en Franken Eiswein op de kaart gezet hebben, is Canada de grootse producent ervan. Gebieden als Niagara Peninsula in Ontario en Okanagan Valley in British Columbia produceren met grote regelmaat icewine op basis van druivenrassen als vidal blanc en riesling. Het eerste is een zogeheten hybride kruising, het tweede een van de edelste witte druiven ter wereld. In Duitsland komen vrijwel alle ijswijnen van riesling.

De naam ijswijn verwijst naar het moment van plukken van de druiven. Dat gebeurt bij minimaal -7 °C in Europa en -8 °C in Canada. Aangezien het water in de druiven tot ijs bevriest, worden bij het persen alleen geconcentreerde suikers en zuren onttrokken. De smaak van ijswijn wordt gekarakteriseerd door een hoge zuurgraad, een hoog restzoet en een laag alcoholgehalte. Dat laatste omdat de gisting door de grote hoeveelheid suiker maar heel moeizaam verloopt. In complexiteit blijft een ijswijn echter achter bij wijnen met botrytis (edele rotting), zoals Beeren- en Trockenbeerenauslese. De verklaring daarvoor is vrij simpel. Druiven die tot in december of januari kunnen blijven hangen, staan zelden in de allerbeste wijngaarden waar ze al eerder hun optimale rijpheid bereiken en daarna ten prooi vallen aan verpietering of aan hongerige vogels.

Ook buiten Canada en Duitsland worden wel eens ijswijnen gemaakt, zij het altijd mondjesmaat. Denk bijvoorbeeld aan landen als Oostenrijk en Tsjechië. Een echt curiosum onder de curiosa die ijswijnen sowieso al zijn, is ijswijn uit Zweden. Dit is het meest noordelijk gelegen land dat zulke wijn produceert.

Nog een ander curiosum. Ook wanneer de druivenoogst pas in januari van het nieuwe jaar volgend op dat van de normale oogst plaatsvindt, dan nog draagt de wijn hetzelfde oogstjaar als wijnen waarvan de druiven in oktober, november of december geplukt zijn. Een ijswijn uit januari 2012 krijgt dus 2011 op het etiket.

Bron: productschap wijn

Nieuwsoverzicht

Hoe ontstaat de kurksmaak in wijn?

Kurksmaak is iets dat een klein percentage van de wijnen treft – ongeveer drie procent…

Kroegwijn

Kent u dat? Je hebt lekker gegeten in een restaurant en een mooie wijn gedronken. Je loopt buiten…

Gratis nieuwsbrief

Laat uw e-mailadres achter voor onze gratis nieuwsbrief
Inschrijven

Premium Partners

Grapeful BV

Beethovenlaan 38
2215 SH Voorhout
020 - 893 29 89

Winebizz

Raadhuisstraat 60
4701 PV Roosendaal
0165 - 708 077

Erik's Delicatessen

Beukenplein 16 a
1091 KH Amsterdam
020 - 694 30 77

Meer Genieten

Dorpsstraat 35
2841 BG MOORDRECHT
0182 - 376 055

Grand-Vin fine quality world wines

Molenbeekstraat 57
4703 BG Roosendaal
06 - 547 359 58
Ook Premium Partner worden?

Overige partners

ADCWIJNEN (Amsterdam)

Telefoon: 020 - 301 84 01

Wijnhuis Soons (Domburg)

Telefoon: 0118 - 216 877

Rozee Wijnhandel (Cadzand)

Telefoon: 0117 - 392 308

Mark van Duijn Wijnen (Den Haag)

Telefoon: 06 - 129 894 06

Schouten wijn & gedistilleerd import b.v. (Den Haag)

Telefoon: 070 - 345 42 02
Wijnoverzicht is een onafhankelijk en objectief platform voor wijnen in Nederland. Hier vindt u hier het meest complete overzicht van wijnen in Nederland, zowel uit de supermarkt als wijn speciaalzaak.

Zoek op Wijnoverzicht.nl door 89.889 wijnen


Zoek uw wijn, wijnhuis, wijnland, wijngebied of uw favoriete wijnhandelTip: om een wijnhandelaar te zoeken tik je een plaats of naam in

Wijn professional? Maak gratis een account aan en koppel uw winkel aan onze wijnen